Laser op transport

De laser gaat nu op transport. Begin juli aankomst. Voor de tijd nog een nieuwe luchtafzuiging aanleggen. En de atelier inrichting aanpassen. Een grote machine kan als een blok in de weg staan, als je niet oppast. Zeker met beperkte ruimte en meerdere gebruikers in Wowlab (workshops, Fablab gebruik). De laser wil je liever niet vaak verplaatsen, om inregelwerk te voorkomen. Dus vantevoren maar een shopfloor design maken.

De werkplekken vullen elkaar goed aan, en voor laseren en frezen is ook voorbereidings- en afwerkingsplek noodzakelijk. De werkbanken zorgen daarvoor, en zijn ook aflegplek voor gereedschap, materiaal en zo. Overal is loopruimte omheen, niks is zo onhandig als doorgangen van 50 cm breed (minimaal 80 cm is nodig). En de plekken zijn voldoende gescheiden om niet op elkaars lip te zitten tijdens het werken of elkaar in de weg te lopen. Het blijft een kleine werkplaats, maar er is veel uit te halen.

vloerplan werkplekken en handelingen
ventilatie van de laser wordt aangesloten op de bestaande, in onbruik zijnde afzuiging (dakroosters en raam hebben samen genoeg capaciteit) met een extra luchtpomp direct achter de laser. De in de buis aanwezige inlaatroosters worden afgesloten om terugblazen tegen te gaan.