IJsselvallei modelleren

Rendering van hoogwater in de IJssel. Voordat ik dat in een model ga bouwen wil ik er een beetje mee spelen. Hoe ziet het er uit? Wat komt goed naar voren?

Wat zie je? De IJssel loopt naar Kampereiland linksonder in het beeld, vanaf Arnhem, rechts midden. De IJssel is even verscholen achter de Veluwezoom bij Dieren. De oude IJssel loopt van rechts bovenin naar de IJssel toe, omgeven door een heuvelrand. Dat zullen wel rivierduinen zijn. Maar wie weet glaciale restanten? De bodemkaart of verkenning ter plaatse brengt wel een keer uitkomst. De Sallandse heuvelrug, een oude stuwwal, is ook mooi te zien.

Hier de bronkaart om de rendering mee te maken. De grijswaarde geeft de hoogte aan. Het winterbed is volledig gevuld (hier: blauw) en je ziet overduidelijk hoe hoog dat boven de omliggende gebieden ligt, vooral bij Zwolle. Bij Kampen zal het wel niet zo’n vaart lopen omdat het water daar in het Zwarte Meer weg kan stromen. De Veluwe , Sallandse heuvelrug en Montferland zijn wit = vlak. Dat komt niet doordat het zand er af is gegraven om de randstad mee te verhogen als preventie tegen overstromingen (zeespiegelstijging), maar doordat ik de hoogtekaart daar tot 13 m hoogte heb uitgewerkt, hoger had ik niet nodig.

De IJssel is een vrij jonge rivier, tussen begin van de jaartelling en ongeveer 700 is er een periode geweest dat er geen verbinding was met de Rijn. Ergens bij Kampen is er een nieuwe doorbraak gekomen. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe dat zat. Na 800 wordt weer gewag gemaakt van scheepvaart op de IJssel. Mooi raamwerk om beelden en een verhaal over de IJssel door de eeuwen heen aan vast te binden, wat dan misschien wel op de IJssel Biƫnnale een keer tentoongesteld kan worden. Meanderende zinnen ook, inderdaad. Net als de IJssel.

wiki ijssel

Arcgis kaart van IJssel met grijswaarden indeling 0-15 m hoogte

Leave a Reply

Your email address will not be published.