landscape cutting

Trying out how a sliced landscape looks with different materials. Used 3mm single fluted cardboard. This should be cut perpendicular to wave direction in cardboard to avoid strange artifacts. It feels like a puzzle, maybe it could be used as such in a class geography. Next will be visualisation of the subsoil, which has a lot of variety (clay, sand loam) in this area (glacial artefacts)

Source files: AHN (algemene hoogtekaart nederland, digital information of the Dutch topography). Downloaded the information (geotiff) from AHN site, converted with QGIS to 16 bit bitmap (black and white scale), combined them in photoshop and converted this to a smaller bitmap (GIF, about 1000 x 2000 pixel) to make a 3D shape (bitmap to heightfield in Rhino, other programs may also be suitable.

Bryce, an old and now obsolete landscape and fractal forming program had a nice bitmap to landscape converter. It could also do interesting things with it, such as erode the landscape. Too bad that it was bought by Corel and later on incorporated in Vue, where it lost most of it’s interesting aspects behind many layers of menu’s. However, the original Bryce interface was really horribly inefficient. Who does a good make over with just the Bryce functionality? I still use it , running under W7. It never installed well under W10. But more for nostalgic reasons.

Geotiff converted to smaller ( usable) bitmap for generating heightfield. Only top 2/3th of the picture was used to avoid the obviously erroneous jump in grey values. Black values (no data) were equalized with surrounding area to avoid deep holes in the landscape. The dark slightly curved line in the middle is the train track between Enschede and Gronau. Near the top (North) the A1 is very well visible (highway near Oldenzaal, towards de Lutte in the northeast, top right) More to the South you see the track of the A35 to Gronau

Hello Wowlab

Hello Wowlab

After a week of calibrating, some testing, adjusting and getting everything tidy in the studio the laser is working beyond expectation. Ready to roll!

First test was a castle made by Fred van Goor, designed for 4 mm plywood. I tested in 4 mm cardboard, just to see how fast it goes.

Fred van Goor helps to calibrate the laser
cutting cardboard quickly
Everything cleanly cut, no scorched paper, no half-cuts. Even the 1 mm window mullions were cut perfect. Truly amazing and a good start.

Laser in gebruik

De nieuwe laser staat en werkt. Lijkt een kleine machine op de foto, maar 160 cm x 100 cm werkoppervlak is echt riant groot. Bedoeld in eerste instantie voor dozen, verpakkingen en meer werk tegelijk in de laser zodat ik niet voortdurend materiaal aan het wisselen ben .

En nu zijn er twee lasers, voor een workshop wordt dit heel praktisch. Eerste workshop in het verschiet in kader van Grafiek 2019.

de suke laser, met ervoor nog net zichtbaar de cnc frees. Het lasscherm houdt vonken en stof tegen vanuit de metaalhoek. Ja, het atelier is krap voor al die werkzaamheden.

workshop zwarte ijsbeer

Afgelopen week voor kinderen van 6 – 9 workshop gegeven over energie. Dat is een vrij abstract thema, dus dat moest vertaald worden naar iets waar kinderen van die leeftijd goed mee uit de voeten kunnen.

Veel voorbereid, maar uiteindelijk maak je in de workshop toch last minute keuzes. Bijvoorbeeld: wat absorbeert zonlicht beter? Zwarte of witte huid. Omdat de zon scheen kon dat heel goed proefondervindelijk worden gedaan met een brandglas en zwart en wit papier. Kijken welk papier het eerst gaat smeulen. Inderdaad (gelukkig maar) rookte het zwarte papier veel eerder dan het witte. Fikkie stoken is altijd leuk, en zo kon ik het mooi combineren.

Ik liet de kinderen verschillende kledingmaterialen zien, wol, vilt, fleece, dons, en voelen wat warm voelt en wat minder warm. Daarna een opgewarmd stuk aluminium (op zelfde temperatuur gebracht in een pannetje met heet water) met een thermometer erin in een wollen muts en in een donzen jack gedaan. Kijken wat het snelste afkoelt. Het donzen jack koelde in eerste instantie sneller af, daarna langzamer dan de muts. Ook daar wisten de kinderen wel een verklaring voor. Gedurende drie kwartier konden ze de temperatuur telkens even bekijken, zien wat uiteindelijk het beste isoleerde. En er over nadenken.

In de tussentijd konden ze aan een eigen ding gaan bouwen, met materiaal wat ze het beste leek hiervoor. Isoleert het het beste of om andere reden? De een maakte een huisje van zacht schuim voor haar kat, de ander een warme hoed, een mof om je handen in te steken, of een warm kussen om op te zitten. Gelukkig had ik maar vier kinderen, met een klas van 30 is dat een heel ander verhaal, even los van of je 30 kinderen met een brandglas wilt laten spelen.

Achteraf:

  • De combinatie van uitleggen, laten proberen en toepassen werkte hier goed. Het begrip energie hoeft er niet met de haren bij te worden getrokken. De kinderen pikten het idee prima op, ook zonder ze de woorden in de mond te leggen.
  • Het bouwen uiteindelijk gaf ook andere mogelijkheden die niet zozeer met energie te maken hebben maar vooral met zelf iets maken, eigen idee vasthouden, iets tot een goed eind brengen. Minstens zo belangrijk bij jonge kinderen.
  • Fijn om bouwen te kunnen combineren met het spelen met warmte. Later noemen ze dat wel energie, als ze daar aan toe zijn. Dan valt dat in een gespreid bedje.
hoed in wording
kattenverblijf in aanbouw
alu plaatjes met thermometer en een losse, elektronische thermometer om meer gevoel te krijgen voor temperatuur en meten ervan. Keith Haring als elektrificerend figuur in het alu gefreesd om een menselijker uitstraling te krijgen, minder hard core techie. Het zwarte aluminium plaatje absorbeert licht beter en warmt sneller op dan het blanke aluminium onder een bouwlamp.

Laser delivery soon!

cosco nebula
on it’s way

The new laser is on it’s way, somewhere in one of the containers aboard the Cosco Nebula. Exciting!

Laser op transport

De laser gaat nu op transport. Begin juli aankomst. Voor de tijd nog een nieuwe luchtafzuiging aanleggen. En de atelier inrichting aanpassen. Een grote machine kan als een blok in de weg staan, als je niet oppast. Zeker met beperkte ruimte en meerdere gebruikers in Wowlab (workshops, Fablab gebruik). De laser wil je liever niet vaak verplaatsen, om inregelwerk te voorkomen. Dus vantevoren maar een shopfloor design maken.

De werkplekken vullen elkaar goed aan, en voor laseren en frezen is ook voorbereidings- en afwerkingsplek noodzakelijk. De werkbanken zorgen daarvoor, en zijn ook aflegplek voor gereedschap, materiaal en zo. Overal is loopruimte omheen, niks is zo onhandig als doorgangen van 50 cm breed (minimaal 80 cm is nodig). En de plekken zijn voldoende gescheiden om niet op elkaars lip te zitten tijdens het werken of elkaar in de weg te lopen. Het blijft een kleine werkplaats, maar er is veel uit te halen.

vloerplan werkplekken en handelingen
ventilatie van de laser wordt aangesloten op de bestaande, in onbruik zijnde afzuiging (dakroosters en raam hebben samen genoeg capaciteit) met een extra luchtpomp direct achter de laser. De in de buis aanwezige inlaatroosters worden afgesloten om terugblazen tegen te gaan.

Workshop “Laser zelf op”

Vind je het tijdens het maakfestival erg leuk wat je ziet en doet, wil je meer, kom dan de workshop “Laser zelf op” (iedereen ouder dan 14 kan meedoen) volgen na het Makerfestival Twente. Je zult dan ook met  hamer, vijl, zaag, lijm, verf, boutjes en moertjes aan de slag gaan. Daarmee zul je wat je hebt uitgesneden in elkaar zetten en mooi maken. Tegelijk leer je hoe je met de laser kunt omgaan en een tekening hiervoor maakt, hoe je dit uitlasert en afwerkt. Tijdens het maakfestival kun je hier meer over vragen en eventueel je hier voor opgeven. En ja, we werken met echt gereedschap. Maar als je ouder dan 14 bent kan dat best. Daarvoor ook trouwens maar ouders doen daar vaak zo moeilijk over.

Grote laser: size matters

Wowlab gaat voor groot: 160 x 120 cm werkoppervlak, 100W buis. De machine staat nu nog in China, zal nog wel een maand of twee duren voor het geheel in gebruik wordt genomen, maar Wow! er zijn nu al toepassingen aan het bedenken. Snijden hout 9 mm dik, grote platen die er in kunnen, met een doorschuif opening kan een volle plaat er in welke dan in meerdere keren gelaserd kan worden. Voor verpakkingen golfkarton snijden. Beelden maken uit losse facetten hout.

Er gaat een laserworkshop komen, zo gauw de laser is opgesteld en in is gewerkt. Dan hebben we twee lasers ter beschikking en de nodige gereedschappen om dingen af te werken, te monteren, te ontwerpen, kortom om het hele werkproces aan te pakken

Frees en laser demo tijdens Maker festival Twente

Tijdens het makerfestival is Wowlab open. Er is een druk / stempel workshop, en daar komt de laser bij van pas om stempels te snijden uit hout of rubber. Maar de frees, die laten we nu ook werkend zien. Zonde om zo’n gave machine niet te demonstreren. De motor laten we uit, geen herrie, geen stof, geen gevaarlijke frezen. Maar met een penseel. In stilte wordt nu met ecoline of oost indische inkt getekend. Heel strak of, als je dat wilt, wat losser.

Je kunt zelf een tekening maken in Rhino (tekenprogramma) of met Grasshopper, een plug in voor Rhino de figuren aanpassen. Dan heb je dat ook eens gedaan. Je kunt het ontwerp snel aanpassen, tot je ‘m goed vindt en wilt tekenen. Niemand houdt je tegen als je er dan nog wat kleur in wilt spuiten met ecoline.

Hieronder zie je een stukje van de code hiervoor in Grasshopper. Als je goed kijkt zie je dat het blokjes zijn met een functie: optellen, sinus, punten maken, welke aan elkaar geknoopt zijn. Uiteindelijk maakt deze code een soort “bloem”. Je kunt er aan veranderen door de schuifjes te veranderen. Dan wordt de vorm gelijk heel anders. Het programma staat al voor je klaar.
Grasshopper is programmeren voor een 2d en 3d tekenprogramma. Niet met regels code maar met blokjes die je aan elkaar knoopt. uiteindelijk kun je dan dit soort figuren maken. je kunt er nog, veel, veel meer mee. Maar dan moet je er voor gaan zitten. Nu kun je gewoon wat doodelen, een beetje uitproberen.

En denk je: “Gaaf! Dat wil ik leren”, dan kan dat, na het maakfestival komt er een workshop voor.

Grafiekworkshop tijdens Makerfestival Twente

eigen stempel op stof

Drukken en stempelen

Bij Wowlab kun je tijdens het Maakfestival Twente (25 en 26 mei) zelf wat maken. Je kunt in Wowlab stempels en hoogdrukken maken (dat zijn uitgesneden plaatjes waar je inkt op doet, en dat druk je af met een pers). De stempels maak je met schaar, mesje, dubbelzijdig plakband of, wie weet, misschien met de lasersnijder. Dit gaan we afdrukken, met de hand (stempelen) of in de drukpers.

Programma:

Elk vol uur wordt verteld hoe het wordt gedaan, met een voorbeeld, dit duurt ongeveer 10 minuten. Dan kan je zelf aan de slag, en als het nodig is wordt je er bij geholpen. Je kunt op papier drukken, maar er zijn ook kleine houten doosjes waarop je kunt stempelen.

doosje rondom gestempeld

Extra:

Als het niet al te druk is kun je zelf ook een doosje maken met de laser.
(kost wel 1 euro, als dat teveel is kun je op papier drukken. Dat is ook mooi om te doen) Er zijn kant en klare tekeningen voor en je kunt er bijvoorbeeld ook je naam in zetten. Als het wel druk is hebben we al een voorgesneden doosje wat je zelf in elkaar kunt zetten

En na het festival

Vind je het erg leuk en wil je meer, kom dan een workshop “Laser zelf op” (iedereen ouder dan 14 kan meedoen) volgen na Makerfestival Twente. Je zult dan ook met  hamer, vijl, zaag, lijm, schroeven aan de slag gaan. Daarmee zul je wat je hebt uitgesneden in elkaar zetten en mooi maken. Tegelijk leer je hoe je met de laser kunt omgaan en een tekening hiervoor maakt, hoe je dit uitlasert en afwerkt. Tijdens het maakfestival kun je hier meer over vragen en eventueel je hier voor opgeven.